Как да убедите родители си да ви пуснат на обмен в чужбина

Thursday, December 1, 2016

Как да убедите родители си да ви пуснат на обмен в чужбина


За някои ученици, взели решението да учат в чужбина, едно от най-големите Предизвикателства, не е въпросът дали ще бъдат приети в програмата на мечтите им, а как да убедят родителите си, че идеята им е инвестиция за бъдещият им живот.
Мисълта да изпратят детето си далеч от родината е плашеща перспектива за много родители. Ето защо трябва да ги убедите, че това е една наистина добра идея - опитът, който ще придобиете е незаменим и ще донесе много дивиденти за бъдещото ви развитие! Все пак това е вашият живот, нали?! Докажете им, че имате контрол над него!

Бъдете отговорни във всички аспекти от живота си


Нека бъдем честни, ако се опитвате да докажете на родителите си какъв зрял млад човек сте (човек, който може да се оправя самостоятелно в международна обстановка), ще се наложи да демонстрирате зрелостта си на родна почва. Ако не можете да докажете, че сте отговорен човек в дома си, нямате никакви шансове да ги убедите, че ще стоите далеч от неприятности докато сте в чужбина.
Покажете на родителите си висок академичен успех и добро бюджетиране на парите си. Поддържайте стаята си чиста и подредена, помагайте с домакинската работа, избягвайте да се забърквате в проблеми в и извън училище . Постарайте се да изпъкнете във всички онези „досадни“ аспекти, за които възрастните обичат да се хвалят на приятелите си. Ако искате да се отнасят с вас като с възрастен човек, когато се обърнете към тях развълнувани по повод обучението в чужбина, тогава трябва да се държите като такъв!

Бъдете наясно с причините, заради които искате да заминете в чужбина


Доводи като: „Ще е мега яко изживяване!"; „Ще бъде най-голямото приключение в живота ми!"; „Защото искам да видя света“ или „Кога друг път ще имам възможността да яздя слонове в Африка?!" - не биха наклонили везните във ваша полза.
Важно е да убедите родителите си, че опитът в чужбина ще бъде от полза за вас и че няма да бъде само купон без край. Посочете по-задълбочени причини! Защо искате да отидете на обмен? Дали, за да научите нов език (качество, което винаги се търси) или за да добавите ценен опит към бъдещата ви автобиография. Може би искате да разширите хоризонтите си, да опознаете друга култура или да изследвате академичните среди в чужда държава. Да станете гражданин на света - да се научите на самостоятелност и отговорност. Кажете им!
Като проведете честен и открит разговор с родителите си (без да реагирате прекалено емоционално на причините, които те биха изтъкнали, за да не ви пуснат) ще им покажете колко пораснали и сериозни сте! Много родители смятат, че обменът е една „загубена“ година. Точно обратното – това е „бонус“ година! В по-късен етап от живота ви ще бъде много по-трудно да намерите време и ентусиазъм за обмен. Тогава и адаптирането към нова среда не е толкова лесно. 
Говорете с факти. Обяснете на родителите си защо сте избрали конкретната страна и защо конкретният език ви е нужен. Не пропускайте да им кажете, че това е вашият шанс да намерите своето място в света и да получите по-добра възможност за реализация в живота. Качествата, които ще придобиете и развиете по време на обмена – независимост, комуникационни умения, адаптивност, гъвкавост ще бъдат важна предпоставка за назначаването ви на първата ви сериозна работа. Родителите обичат тези неща!

Опитайте се да си изготвите финансов план, който да представите на родителите си


Да поговорим за бюджета!

Обменът в чужбина не е никак евтино начинание. Пресметнете колко ще ви струват самолетните билети, включете таксата за програмата, джобните пари (не надувайте излишно размерът на личните средства, които ще са ви необходими)! 
Дори да сте сигурни, че обменът е по джоба на родителите ви, не очаквайте от тях да се съгласят да ви финансират безрезервно. Ако родителите ви са скептично настроени, задължително трябва да съставите добре обмислен план преди да говорите с тях. 
Не изключвайте възможността да кандидатствате за различни стипендии или ученически заем. YFU предлага социални стипендии – запознайте се с условията на сайта ни: www.yfu.bg!
Покажете готовност да върнете парите на по-късен етап, ако родителите се съгласят да ви финансират! Не забравяйте да изкажете благодарността си за шанса, който ви дават и за финансовата подкрепа, която ви оказват!

Ако имате навършени 16 години може да си намерите работа


Намирането на работа е отличен начин да демонстрирате отдадеността си на идеята да отидете на обмен и готовността си да направите жертви, за да я превърнете в реалност. Родителите се радват безумно на първата работа на децата си и ще се гордеят от проявата ви на зрялост и отговорност. Вашата готовност да съдействате за покриване на част от разходите ще направи сумата за обмена по-приемлива за родителите ви. Разбира се, освен да печелите пари, е необходимо и да се научите да ги спестявате!

Бъдете подготвени


Родителите ви ще бъдат доволни и по-спокойни, ако знаят, че сте проучили нещата задълбочено. Вашата увереност и способност да отговорите на всичките им въпроси ще ги впечатли!
Убедете се, че сте наясно с всички аспекти на програмата, за която кандидатствате, като например:
• Държавата, за която искате да заминете и нивото на езика, който трябва да владеете. Ще трябва ли да посещавате езиков курс предварително?
• Какъв тип училище ще посещавате и каква е академичната програма? Наблегнете на фактът, че ще живеете в семейство! Нека родителите ви знаят, че ще имате „приемни“ родители, пред които ще отговаряте – също както пред тях.
Родителите имат склонността да се притесняват от опасностите, които ви дебнат в непознатата страна. Разяснете им мерките за сигурност, които ще се предприемат: задължителната медицинска застраховка, телефонен номер за спешни случаи, възможността да се обръщате към приемното семейство (като местни хора, те са наясно със средата, която ще е нова за вас) за съвети и насоки. Насреща ще е и вашият довереник – човекът, на когото може да споделите всичките си тревоги, на когото може да зададете всичките си въпроси. Екипът в офисите на YFU (координаторите и националният директор) също ще е на ваше разположение и ще ви съдейства по всякакъв начин.
С новите комуникационни технологии (мобилни телефони, социални мрежи, чат-приложения, скайп и др.) е по-лесно от всякога да поддържате връзка с близките си докато сте в чужбина.
Има информация, която няма как да научите преди да бъдете одобрени за програмата (като семейството, при което ще живеете и училището, което ще посещавате). Важно е по време на разговора с вашите родителите да им покажете, че сте наясно как да си набавите информацията в бъдеще. Поддържайте контакт с YFU, следете интернет и фейсбук страниците ни. Можете да се свържете с ученици, които вече са били на обмен и да прочетете блоговете им. Може би родителите ви ще са по-спокойни, ако проведат разговор с родителите на тези деца? 

Реалистичните очаквания са от голямо значение за годината ви на обмен – те ще предотвратят много разочарования и ще ви дадат възможност да опознаете истински страната, която сте избрали.

No comments:

Post a Comment