Как да убедите родители си да ви пуснат на обмен в чужбина

Wednesday, May 25, 2016

Коледните празници в Германия... Василена Димитрова

Първата ми Коледа в Германия




Може би най-запомящият се момент от годината ми на обмен беше Коледа.
Коледното настроение започна да се усеща още с настъпването на т.нар. Adventszeit. Приемната ми майка направи за всеки от семейството Adventskalendar. Разбира се, аз също имах. Беше наистина забавно всеки ден от декември да получаваш някакъв малък подарък. През целия декември посещавахме и много коледни базари, като едни от най-красивите бяха тези в Кьолн и в Кобленц.Обикновено на немските базари има наистина много вкусотийки,красиви коледни украси и много настроение. Разбира се, не може да мине и без немска бира и греяно вино(имаше дори греяна бира - Glühbier).










На Бъдни вечер цялото семейство отидохме на църква.След празничната служба всички се поздравиха с „Frohe Weihnachten” („Честита Коледа“) Тогава идва и времето на празничната вечеря. Истината е, че немците не се подготвят особено за Бъдни вечер. В някои семейства дори има само пържени картофи и наденички (Pommes und Würstchen). Класическа комбинация...



В моето приемно семейство вечерята се състоеше от типично немски ястия: кнедли, картофено пюре, червено и кисело зеле, свинско месо. В Германия не се пости на Бъдни вечер. След семейната вечеря всеки трябвашe да занесе подаръците си под елхата , т.е. да ги даде на приемния ми баща. Той беше нашият Christkind. В немските семейства не се очаква идването на Дядо Коледа, а раждането на Христос. Приемните ми родители бяха организирали всичко много забавно. Отидохме в дневната и какво да видим:истинска, зелена, бляскава елха, под която имаше купища подаръци. Украсихме я точно един ден преди Бъдни вечер. Всеки получи подарък от останалите членове от семейството. Беше наистина много забавно!



Празнувахме Коледа три дни. На 25 декември бяхме при бабата. Тя беше направила няколко кухена (сладкиша), ние занесохме още, другите роднини също. На масата имаше около 10 сладкиша. Празнувахме следобедно с кафе и чай. Вторият ден от Коледа се събрахме на вкусно, домашно барбекю у дома. Цялото семейстов с всички роднини отново бяхме заедно. Моята първа немска Коледа беше наистина незабравима!

No comments:

Post a Comment