Как да убедите родители си да ви пуснат на обмен в чужбина

Wednesday, January 29, 2014

Как да убедиш родителите си да те пуснат да заминеш?


Така, открил си YFU, имаш всички формуляри и вече си решил в коя страна искаш да отидеш. Сега се сблъскваш с нещо, което изглежда почти невъзможно...убеждаването на родителите ти да те пуснат да учиш в чужбина.

Ние в YFU знаем плюсовете на подобно пътуване, но не и родителите ти... все още! Ето някои неща, които трябва да им кажеш, за да ги убедиш, че това е най-доброто за теб.

1. Ще имаш възможността да научиш/упражниш чужд език.

Една от най-хубавите страни на такова пътуване е, че получаваш рядката възможност да се потопиш в общуването на чужд език за година. Ако изучаваш чужд език в училище, то използването му в истинския свят и реална ситуация, би ти предоставило невероятната възможност да използваш знанията си на съвсем различно ниво. Ако пък езикът е напълно нов за теб, няма по-добър начин да го научиш от пълното потапяне в общуването с носители на езика. Във всеки случай, година след заминаването си, ще се прибереш с усъвършенствани знания.

2. Те ще спестят пари докато те няма

Повечето родители се притесняват относно разходите, нужни за обучението на децата им в чужбина. Твоята задача, освен да ги убедиш, че всяка стотинка си струва, е да им обясниш колко всъщност те ще спестят докато теб те няма. Ще купуват по-малко храна, ще плащат по-ниски битови сметки, няма да купуват учебници, тетрадки, нови дрехи за теб. Погледната от този ъгъл, ситуацията изглежда доста по-добре.

3. Ще е добре за бъдещето ти

Когато завършиш училище и кандидатстваш за място в университет или за нова работа, ще бъдеш един от малкото хора с подобен опит. Всяка подробност в автобиографията ти, която те разграничава от останалите и липсва в техните кандидатури, те издига нагоре по пътя към мечтите ти. Обучението в чужбина определено е от нещата, които ще ти помогнат да постигнеш поставените цели. Не само знаеш чужд език (който можеш да използваш и на практика, не само на тестове за оценка) и интернационален опит, но и ще докажеш, че си отговорен, способен, свободомислещ млад човек.

4. Ще се научиш да бъдеш отговорен и самостоятелен

Участието в подобна програма допринася за личностното израстване. Независимо дали става дума за месец или година, ще попаднеш в изцяло нова среда, към която трябва да се приспособиш (а това става неусетно и от самосебе си) . Така ще развиеш качества като способност за решаване на проблеми и справяне със сложни ситуации, независимост и самоувереност, които допринасят за изграждането ти като по-зрял и отговорен човек.

5. Компромиси

Все още не си успял да убедиш родителите си да ти позволят да заминеш за една година? Тогава опитай по-усърдно. Ако проблемът е, че се притесняват да те пуснат на пътуване до другия край на земята, смени дестинацията – опитай в Германия вместо в Щатите. Ако не искат да им липсваш цяла година, избери си от програмите с продължителност един учебен срок или три месеца през лятото. Вземи решение, с което вашите да са по-склонни да се съгласят и което ти позволява да изживееш удивителната емоция от ученето и живеенето (макар и за кратко) в чужбина.

No comments:

Post a Comment