Как да убедите родители си да ви пуснат на обмен в чужбина

Thursday, April 17, 2014

Как да се справим с културния шок по време на годината на обмен


Да учиш в чужбина със сигурност е от най-вълнуващите и прекрасни събития в живота ни, но също така може да се окаже и трудно. Озоваваш се в непозната среда , неща, които първоначално определяш като „екзотични“ могат да се превърнат в такива, които те дразнят, карат да се чувстваш некомфортно, дори и носталгично. Но не трябва да оставяш подобни обстоятелства да те сломят. Ние сме тук за да ти помогнем да се справиш с културния шок и да се убедим, че твоята обменна година ще е пълноценна и ще ти донесе ценен опит.

Ето нашите предложения за справяне с културния шок, към които да прибегнеш ако се наложи:

1. Направи своето проучване

Преди да тръгнеш към новия си дом, би било добре да провериш какво те очаква. Проучи в интернет – потърси блогове и форуми, в които са писали хора от чуждата за теб страна, гледай местни филми или телевизии, намери книги за културата и обичаите. Опитай се да учиш езика още преди да заминеш – също помага – дори да можеш да кажеш само „Здравей“ и „Благодаря“ – това са изрази, които ще са ти от полза през първите няколко седмици. Подобно проучване няма да ти каже всичко, което трябва да знаеш за мястото, на което ти предстои да живееш, но ще ти помогне с плавното навлизане в местната култура.

2. Намери приятел, който е носител на тази култура

Едно от най-важните неща, които трябва да направиш по време на твоята обменна година, е да се сприятелиш с местните. Те могат да ти помогнат повече отколкото предполагаш. Независимо дали ще се свържеш с член от бъдещото ти семейство, или бъдещ съученик, тези хора със сигурност ще се радват да ти помогнат да разбереш културата и навиците на местните – особено тези, които те объркват или притесняват.

3. Направи нещо, което ти е познато

Ако не се чувстваш на място, неща, които ти напомнят за дома ти, могат много да помогнат. Сготви любимото си ястие за приемното ти семейство. Ако има празник, който се чества на родното ти място, подготви празненство и покани всичките си нови приятели. Слушай музика, гледай филми на родния ти език. Понякога човек просто се нуждае от връзка с дома си, за да не се чувства изолиран на чуждо място.

4. Запиши чувствата си

Писането на личен дневник може да ти помогне да се справиш с чувствата си за новия ти дом. Така можеш след време да прочетеш написаното и да осъзнаеш колко всъщност си израснал и си се променил от началото на пребиваването. Можеш да превърнеш дневника си в блог за семейството и приятелите ти. Но внимавай – не пиши крайно негативни мисли докато си в разгара на културния шок – така може да обидиш приемното си семейство и новите си приятели.


Важно е да помниш, че отиваш в чужда страна с цел да научиш колкото може повече за една нова и различна култура. Макар на моменти да ти се струва, че всичко в тази държава е враждебно, ще завършиш обменната си година с много по-обширен поглед над света и нови перспективи.

Недей да мислиш непрекъснато за дома си докато си на обмен или винаги да правиш сравнения между двете култури. Ще изпуснеш много нови и приятни изживявания, докато си вглъбен в подобни мисли. Живеенето в чужбина, макар и за една година, не винаги е лесно и сигурно ще имаш трудни моменти, но си струва да ги преодолееш, за да си създадеш невероятни спомени и приятели, които остават завинаги!

No comments:

Post a Comment